— parhaat valokuvasi netissä!

Aloitetaan asentamalla REBOL ohjelmointikielen tulkki ja Crimson Editor

Lataa koneellesi rebol-view-278-3-1.exe osoitteesta http://www.rebol.com/downloads.html Se on alemmassa listassa REBOL/View 2.7 for Graphical Applications. Et siis lataa REBOL -corea.

Jotta REBOL-ohjelmia olisi helpompi koodata, kannattaa ladata Crimson Editor, mikä automaattisesti osaa värittää REBOL-syntaksin: http://www.crimsoneditor.com/

Valitse Crimson Editorista File/New ja copy/pastaa seuraava koodi uuteen tekstitiedostoosi: http://www.petke.info/koodi2.r

Tallenna se Crimson editorista jonain .r päätteisenä esimerkiksi samana koodi2.r tiedostona. Huomaa, kuinka syntaksi värittyy.

Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä tiedostoa ja valitse "open with/Choose another app" ja selaa koneeltasi rebol-view-278-3-1.exe tiedosto ja valitse se oletusarvoiseksi ohjelmaksi, jolla kaikki .r tiedostot ajetaan.

Ohjelman ajo kestää minulla 2 minuuttia 40 sekuntia, eli melko kauan, mikä selittyy sillä, että kuvan koko on 3500x2500 pixeliä ja kuvan jokaiselle pixelille lasketaan väriarvo.

Katso kansiota, missä ohjelman ajoit ja siellä pitäisi olla oheinen .png kuva.

Arvostelu

1

Katsottu: 1022

Ääniä: 1

Petri Keckman

Kategoriasta Oma blogi
julkaistu 28 maaliskuuta 2018, 22:57

Kommentit ja palautteet

 • 0

  Tekijä kirjoitti 28 maaliskuuta 2018, 23:02

  Jaahas, jostain syystä kuvaa ei tullut mukaan, mutta se on tämä kuva: http://www.petke.info/kuva99.jpg

 • 0

  Tekijä kirjoitti 29 maaliskuuta 2018, 4:05

  Blogin toisessa kirjoituksessa teemme ohjelman, mikä piirtää 10000 kpl sattuman värisiä viivoja sattumallisiin paikkoihin. Tämä ei ole taidetta, vaan vain lyhyt esimerkkiohjelma siitä, kuinka luupissa piirretään viivoja.

  Koodi on tämän näköinen: http://petke.info/viivojakoodi.jpg
  Tekstinä: http://petke.info/viivoja.r
  Lopputulos sekamelska: http://petke.info/viivoja.jpg

  En selittele ohjelmaa sen enempi, sillä se on selitelty ohjelman kommenteissa. Kysyä saa tietysti, jos jostain haluaa tietoa. Jos jokin yksittäinen käsky ihmetyttää, niin Google auttaa: "REBOL käsky".

 • 0

  Tekijä kirjoitti 29 maaliskuuta 2018, 4:45

  Tuosta viivaohjelmasta unohtui alusta käsky:
  random/seed now/precise ;alustetaan satunnaislukugeneraattori

  Se alustaa tietokoneen kellosta satunnaislukugeneraattorin. Ilman alustusta ohjelma tuottaa aina samanlaisen kuvan.

 • 0

  Tekijä kirjoitti 29 maaliskuuta 2018, 4:19

  PS: Odottakaa - jossain vaiheessa esittelen jotain koodia, millä voi ohjelmallisesti tehdä alkeellista kuvankäsittelyä, eli sellaiset sopivat paremmin tänne (valo)kuvaklubiin, kuin nämä tällaiset grafiikkakäsky -koodit.

 • 0

  Tekijä kirjoitti 29 maaliskuuta 2018, 5:12

  Tuumasta toimeen. "Kuvankäsittelyä":

  Teen esim. tällaisesta (rumasta) kuvasta:

  http://petke.info/kuva3ab.jpg Tällaisen kuvan: http://petke.info/kuva3ab2.jpg

  Toisin sanoen, croppaan sattumallisesta kohtaa neliön ja arvon sille uuden paikan. Näin teen 200 kertaa. Ohjelma, mikä tekee tempun on tämä:

  http://petke.info/croppikoodi.jpg
  Tekstinä: http://petke.info/pisteet3ab.r

  Tuo koodi tekee ajonsa aikana temp.r koodin, minkä se myös ajaa: http://petke.info/temp.r Sitä katsomalla saatte ehkä vähän juonesta kiinni ohjelman toimintalogiikasta? Siinä asetetaan arvottuja 250x250 kuvia sattumallisiin paikkoihin. Minun oli tehtävä tällainen ratkaisu, sillä layout image koodiin en kertakaikkiaan keksinyt, kuinka siihen olisi saanut käytettyä muuttujien arvoa.

  Tämä oli huonosti selitetty, mutta kokeilkaa ohjelmaa! :) Asetatte sen samaan kansioon kuin misssä teillä on maxx*maxy kokoinen kuva, mikä on nimetty kuva3ab.jpg ja lopputuloksena on mosaiikkikuva kuva3ab2.png

 • 0

  Tekijä kirjoitti 30 maaliskuuta 2018, 6:36

  Tällä kertaa tehdään (tai minä teen - haloo! Seuraako tätä kurssia ketään?) muutamassa sekunnissa kuvasta kuvankäsittelyllä useita versioita.

  Minä tein tästä kuvasta http://www.petke.info/kukkasmall.jpg nämä versiot http://petke.info/kukkia/ tällä ohjelmalla: http://petke.info/kukkia/kukkakoodi.jpg eli tekstinä: http://petke.info/kukkia/effects.r (vielä en ole käyttänyt 15 arvottua eri väriä ns. colorize efektiin) eli ne nyt ovat ihan ylimääräisenä tuossa koodissa.

  Kokeilkaa koodia! Laitatte sen vain johonkin hakemistoon kuvan kanssa, minkä olette nimenneet kukkasmall.jpg:ksi (tai vaihtoehtoisesti muutatte koodista kuvan nimen teidän kuvanne nimeksi) sitten ohjelma tuottaa kuvat kuva1.png, kuva2.png, ..., kuva17.png

  Koodia lienee turha alkaa selostamaan, kun en minäkään kaikkea tajuu. Yrityksen ja erehdyksen kautta sain sen vain toimimaan :) . Se on taas koodia, mikä tekee ajoaikana koodia. Ketä kiinnostavat nuo erilaiset efektit, niin niitä ollaan selostettu tuolla: http://www.rebol.com/docs/view-face-effects.html

  Eli PS: Julkaisen toisen version koodista, sitten kun olen saanut siihen laitettua kaikki mahdolliset efektit eri parametreineen.

 • 0

  Tekijä kirjoitti 30 maaliskuuta 2018, 16:48

  REBOL-kielen kursssi siirtyy täältä nyt ainakin vähäksi aikaa tuonne https://kuvaklubi.fi/forum/viewtopic/tid/771/


  REBOL-ohjelmointi kurssi ihan aloittelijoille