— parhaat valokuvasi netissä!

Kamerakopterit.

Marja tuossa kyseli vähän koptereista, ajattelin foorumiin nyt laittaa vähän juttua.

Kokemukseni perustuu pelkästään Phantom 4- nelikopteriin, eikä silläkään 10 lentoa enempää ole vielä lennetty.

Paketissa tulee lentovalmis kopteri, ei muuta kun akku täyteen, ja puhelin/tabletti ohjaimeen kiinni niin pääsee lentämään. Akullisella lentää noin 28 minuuttia, tosin siitäkin osa menee kopterin käynnistykseen, kompassin kalibrointiin ja muuhun alkuvalmisteluun. Akkua ei voi myöskään lentää täysin loppuun, kopteri laskeutuu hallitusti kun akusta on 10% jäljellä.

Ennen lentämistä tarvitsee selvittää myös ilmailulainsäädäntöä tarpeeksi, jotta ei tule lennettyä väärässä paikassa.
Pääsääntöisesti rajoitukset menee siten, että on oltava 5 kilometrin päässä kiitoradasta ja että lentokenttien lähialueella (CTR ja FIZ) ei saa ilman lennonjohdon lupaa nousta yli 50 metrin korkeuteen.

Kun ei olla lentokentän lähellä, saa kopterin nostaa aina 150 metriin. Nopeutta kopterilla saa noin 80kmh, ja kauko-ohjain kantaa noin 5 kilometrin päähän, eli kopterin hukkaa varomattomalla lentelyllä hyvinkin helposti.

Itse lentäminen on todella helppoa. Kopterissa on oma gyroskooppi, kaikuluotaus, konenäkö, gps ja glonas. Eli kun ohjaimista päästää irti, jää kone killumaan paikalleen.

Koneessa on myös ohjattava kamera. 20mm/2.8 vastaava optiikka, ja pienenpieni kenno. Kuvanlaatu vastaa hyvää pokkaria.
Videotakin kopterilla saa, ja se on oikein hyvännäköistä.

 

Piti vielä lisätä senverran, että kopterista tulee kokoajan kuva tablettiin, ja jos yhteys jostain syystä katkeaa ohjaimen ja kopterin välillä, suuntaa kopteri takaisin ohjaimen luokse.

 

Kiitokset kirjoituksesta. Tuo tieto helpottaa, että jos yhteys ohjaimen ja kopterin välillä katkeaa, niin kopteri palaa ohjaimen luo.

Mites sitten, jos sadekuuro yllättää ja kastaa kopterin? Ovatko akut ja kamera suojassa? Viime aikoina on ollut kovaa tuulta. Millaisella tuulen voimakkuudella kopteria uskaltaa vielä lähteä lennättämään ettei tuuli vie mukanaan kevyttä kopteria? Kai tuo aika kevyt laite kumminkin on.

 

Painoa on reilun kilon. En itse lentäisi minkäänlaisessa sateessa, mutta suhteellisen kovaa tuulta tuo kestää. Valmistaja ilmoittaa maksimituuleksi 10m/s

 

Painoa on reilun kilon. En itse lentäisi minkäänlaisessa sateessa, mutta suhteellisen kovaa tuulta tuo kestää. Valmistaja ilmoittaa maksimituuleksi 10m/s

 

Ei ole vehje kovin painava eikä kovin iso kooltaankaan. Aika voimakasta tuulta kestää, jos vielä 10 m/s:n tuulessa on hallittavissa. On nuo videot kivoja katella. Tulee aivan tuntu kuin itse olisi laitteen ohjaimissa.

Itsenäisyyspäivän ilta lähestyy ...

Tänä iltana on Helsingissä vipinää, kun presidentinlinnassa on vastaanotto ja eri puolilla Helsinkiä on mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia. Oletko kokeillut kopterikuvausta illalla eli pimeämpään aikaan? Kopterikameran valovoima 2,8 saattaisi iltakuvaukseen riittää, mutta miten pitkää valotusaikaa voi käyttää, jotta eivät kopterin liikkeet vielä tee kuvasta epäterävää? Olisi se kivaa nähdä illallakin otettuja kopterikuvia :-)

 

Paria sekuntia pystyy valottamaan. Mutta tosiaan, ei tuo kamera mitenkään hyvä ole haastavissa olosuhteissa. Vipinässä en viitsi lentää, itsenäisyyspäivää katsotaan kotisohvalta...